Je kent ze vast wel, de virtuele assistenten. Grote voorbeelden hiervan zijn Siri, Google Now en Cortana. Facebook werkt nu ook aan een eigen, sociale virtuele assistent: Facebook M. Het gaat nog enkele jaren duren voordat deze virtuele assistent beschikbaar is voor de gebruikers van Facebook.

Facebook hoopt met het opzetten van de virtuele assistent Facebook M. dat de consument Facebook Messenger als eerste opent om te zoeken naar informatie op een smartphone.

Het opvallende aan deze ontwikkeling is dat Apple, Google, Microsoft en Facebook allemaal sterk inzetten op ‘conversational interfaces’. Hiermee wordt bedoeld: het vinden van informatie door een ‘natuurlijk gesprek’ tussen mens en machine. Dit verklaart voor een groot deel de enorme opkomst van berichtendiensten.

Door een berichtendienst uit te bouwen tot een kennisplatform, ontstaat een sociale, virtuele assistent die ervoor zorgt dat het leven van haar gebruikers een stuk makkelijker maakt.

Moneypenny Facebook

Wat wilt Facebook bereiken met de virtuele assistent? Het is namelijk mogelijk om informatie op te roepen over het weer of agenda-afspraken. Maar Facebook wil graag een stapje verder gaan. Het is de bedoeling dat er via Messenger, waar Moneypenny in geïntegreerd wordt, opdrachten gegeven kunnen worden aan echte personen. Hiermee willen ze een ‘butler-service’ creëren binnen de Messenger-app van Facebook.

De assistent van Facebook zal voor je kunnen shoppen, cadeaus afleveren, restaurants of reizen boeken, afspraken maken en nog veel meer.

Facebook zet hoog in op zijn Messenger-applicatie. Facebook hoopt hiermee dat de toepassing een nieuwe bron van inkomsten kan worden. Dit jaar bracht Facebook ook de applicatie Messenger-for-Business uit. Hiermee kunnen klanten met een chat-bericht onder meer geld overmaken naar vrienden of cadeaus verzenden.

blog15

Wanneer komt het uit?

Wanneer of onder welke naam MoneyPenny wordt uitgebracht is vooralsnog onbekend. In Californië is er een groep mensen die deze mogelijkheid aan het testen zijn. De kans is dus groot dat jij over een tijdje niets anders meer nodig hebt dan de applicatie van Facebook van waaruit jij alles kunt regelen.

Bronnen:

(Admin, social media marketing trends 2017, 2016)

https://mediaweb.nl/blog/social-media-marketing-trends-2017/

(Admin, Facebook virtuele assistent, 2015)

https://androidworld.nl/apps/facebook-virtuele-assistent/

(Admin, facebook creeert een kunstmatig intelligente virtuele assistent, 2015)

https://nl.express.live/2015/08/29/facebook-creeert-een-kunstmatig-intelligente-virtuele-assistent-exp-215333/

Advertenties