Bijna alle grote commercebedrijven van Nederland maken gebruik van een affiliate- of partnerprogramma. Met een affiliateprogramma geven adverteerders website eigenaren de mogelijkheid hun product of dienst te promoten in ruil voor een commissie per afgesloten lead of sale. Maar wat kost het nu eigenlijk? En wat levert het uiteindelijk op?

Binnen een affiliate programma zijn er een aantal kosten waar je op moet letten. Er zijn een aantal netwerkkosten waar je rekening mee moet houden. Zo heb je in Nederland een aantal affiliate-netwerken, zoals Zanox, Daisycon en Tradetracker. Deze netwerken zorgen voor meting van de orders, promotie van het programma en de werving en uitbetaling van de affiliates. Hier krijg je één keer per maand een factuur van. Wat staat er allemaal op zo een factuur?

Kosten affiliate-netwerk

Als je met een affiliate-netwerk in zee gaat, kom je erachter dat zij grotendeels ‘performance based’ werken. Dat houdt in dat er een marge wordt berekend over de affiliate-vergoeding. Dit werkt als volgt: een affiliate ontvangt een commissie over een aangebrachte sale of lead. Hoe meer sales of leads hoe hoger de commissie. Het bedrag is het bedrag dat de affiliate ontvangt voor de aangebrachte sale, hier wordt een opslag over berekend door de affiliate. Dit verschilt per netwerk, per adverteerder en per branche.

Naast deze netwerkkosten berekenen deze netwerken opstartkosten, licentiekosten en traffic fee’s. Dit zijn eenmalige kosten voor het gebruik en onderhoud van de interface en de uren die worden ingezet voor het opstarten en promoten van het programma.

Ontdubbeling van de orders

Het is mogelijk om met meerdere netwerken te werken. Hierdoor heb je kans dat één order bij twee netwerken wordt geregistreerd. Hierbij is het belangijk om te voorkomen dat je twee keer betaalt voor dezelfde order door te ontdubbelen. Dit kun je voorkomen door bij de maandelijkse of tweewekelijkse keuring van de orders de lijsten van de netwerken naast elkaar te leggen en te controleren welke orders bij beide netwerken zijn geregistreerd.

Affiliate vergoeding

Als je een succesvol programma wilt, is het van belang om een concurrerende affiliate vergoeding te hebben. Affiliates zijn commercieel ingesteld en willen dat hun website, e-mailbestand of Facebookpagina zoveel mogelijk geld oplevert. Wat minstens zo belangrijk is, zijn de aanbiedingen en de conversie van de website van de adverteerder ten opzichte van de concurrent.

Wanneer en hoe krijg je betaald?

Binnen affiliate marketing zijn een hoop verschillende soorten manieren om betaald te krijgen. De meest voorkomende manier is betalen per verkoop. Dit doen de meeste bedrijven/winkels die affiliate aanbieden.

Je stuurt dus een bezoeker door, met jouw uniek affiliate link naar de site die je promoot en zodra de bezoeker het product of dienst koopt verdien jij er geld mee. Meestal krijg je dan direct het geld gestort op je rekening of je account.

Affiliate links activeren een cookie die op de computer van de bezoeker wordt opgeslagen. Deze cookies zijn meestal maanden geldig en tegenwoordig ook oneindig. Hiermee krijg je zelfs na maanden of jaren je commissie als de bezoeker uiteindelijk overgaat tot afname van het product of dienst.

Is affiliate marketing wel veilig?

Affiliate marketing is veilig, zolang je het via een netwerk als zanox, Daisycon of een ander netwerk doet. Het is natuurlijk niet 100% waterdicht maar als je een bekend bedrijf promoot dan is de kans erg klein dat je je verdiende geld niet krijgt.

blog9

Bronnen:           

(Wolters, 2016)

https://www.frankwatching.com/archive/2016/02/16/affiliate-marketing-wat-zijn-de-kosten-en-wat-levert-het-op/

(Sanders, 2016)

https://geldgorilla.nl/affiliate-marketing/

Advertenties